لوگو نیماد
جستجو
ورود / عضویت

مطالبی درباره ویکی پدیا که احتمالا نمی‌دانید

درباره ویکی پدیا

این مطلب را به اشتراک بگذارید

فهرست مطالب

ویکی پدیا چیست؟

ویکی پدیا (Wikipedia) یک دانش‌نامه آزاد (اوپن‌سورس) است و جز 10 سایت برتر جهان به شمار می‌رود. به این معنی که هر کاربری می‌تواند در آن یک حساب کاربری ایجاد کند و با رعایت اصول و قواعد ویکی پدیا در آن مطلبی نوشته و یا مطالب دیگران را ویرایش نماید. مطالبی هم که خلاف قواعد این سایت باشند پس از چند روز حذف خواهند شد. تجربه ها و دیدگاه های شخصی نیز در این سایت جایی ندارند چراکه یک فضای وبلاگ نویسی نیست، بلکه یک منبع اطلاعاتی در تمام زمینه ها و به منظور دسترسی همگانی اطلاعات طراحی شده است.

ویکی + پدیا

ویکی به سایت‌هایی گفته می‌شود که کاربرانش می‌توانند هم در آن مطلب بنویسند و هم مطالب دیگران را ویرایش کنند.

در زبان هاوایی، ویکی ویکی (Wikiwiki) به معنای سریع و فِرز است. لغت WikiwikiWeb هم به معنای وب‌سایت‌های دارای رشد سریع به کار می‌رود.

پدیا هم انتهای واژه انسایکلوپدیا (encyclopedia) به معنای دانشنامه یا دایره المعارف گرفته‌شده است. 

صفحه اختصاصی در ویکی پدیا

افراد مشهور مانند بازیگران، ورزشکاران، اشخاص مهم سیاسی، سازمان ها یا شرکت های مهم مانند دیجی کالا برای داشتن صفحه اختصاصی در ویکی پدیا واجد شرایط در نظر گرفته شده اند. بنابراین هر کسی نمی‌تواند صفحه‌ای شخصی برای خودش بسازد چرا که پس از مدتی حذف خواهد شد.

چگونه از ویکی پدیا برای سایتمان بک لینک بگیریم؟

متاسفانه باید بگویم که اگر سایتی تجاری دارید، نمی‌‌توانید از ویکی پدیا بک لینک بگیرید. چرا که رسالت ویکی پدیا دسترسی همگانی به اطلاعات است و وبسایتی رایگان بوده که با هدف بهتر کردن دنیا به عنوان جایی برای زندگی فعالیت می‌کند و قرار نیست درگیر تبلیغات شود.اما اگر سایتی آموزشی با اهداف غیر درآمدزایی دارید، امکان ساخت صفحه و بک لینک گرفتن برای شما در دسترس است.

وجود این قوانین سخت برای داشتن صفحه‌ای در ویکی پدیا، به بک لینک‌های گرفته شده از این سایت اعتبار زیادی می‌دهد. بنابراین اگر بتوانید صفحه‌ای در ویکی پدیا ایجاد کنید که حذف نشود و بک لینکی که در آن می‌گذارید مورد تائید قرار بگیرد، حتی با وجود اینکه بک لینک‌های ویکی‌پدیا نوفالو (nofollow) هستند، اعتبار خوبی به سایت شما منتقل خواهد شد و به علت بازدید بالای آن، ممکن است حتی بتوانید از ویکی پدیا ورودی دریافت کنید.

بسیاری از سئوکارها می‌گویند که همه وبسایت ها باید اکانتی در ویکی پدیا داشته باشند و در آن به طور مستمر فعالیت کنند تا اینکه بلاخره بعد از چند سال بتوانند لینک وبسایت خود را در ویکی پدیا قرار دهند.

اما مدیر ارشد ویکی پدیای فارسی، آقای محسن سالک می‌گوید :

شما از همان روز اول فعالیت در ویکی پدیا هم می‌توانید لینک وب‌سایت خود را وارد کنید اما به شرط اینکه لینک شما به متنی که نوشتید یا ویرایش کرده اید ارتباط داشته باشد و وب‌سایتتان هم تجاری نباشد. مثلا وب‌سایت‌های زیادی در زمینه خبری یا گردشگری فعالیت می‌کنند و از ویکی پدیا بک لینک می‌گیرند. 

قوانین فعالیت در ویکی پدیا

دیدگاه بی طرفانه و کپی نبودن محتوایی که می‌نویسید و ویرایش می‌کنید دو قانون مهم و اساسی ویکی پدیا است.

مطالب باید آنگونه که واقعا هستند و یا تاثیری که می‌گذارند، بدون سو گیری مورد بررسی قرار داده شوند و به هیچ وجه است سایت های دیگر کپی نشده باشند.

آیا ویکی پدیا یک منبع معتبر است؟

درکل نباید به هیچ سایتی به طور 100 درصد اعتماد کنید. چرا که هر محتوایی که در سطح وب وجود دارد ممکن است خطاهایی داشته باشند و یا اینکه در گذشته معتبر بوده اند و اکنون نه. حتی ممکن است مطالب ترجمه شده وبسایت ها برداشتی نادرست داشته باشند. البته اعتبار هر یک از مطالب را می‌توان با منابع استفاده شده در آن و سابقه نویسنده آن هم سنجید. از آن گذشته، از آنجا که کاربران صاحب نظر در ویکی پدیا می‌تواند مطالب را ویرایش کنند و بهبود ببخشند، می‌توان تا حد زیادی به اعتبار مقالات آن، به ویژه مقالات انگلیسی اعتماد داشت.

هدف وبسایت ویکی پدیا همانگونه که پیش تر گفته شد دسترسی جهانی و جلوگیری از انحصار طلبی اطلاعات است.

منابع مالی ویکی‌پدیا

منبع درآمد ویکی پدیا فقط از طریق کمک های مالی تامین می‌شود که اغلب آن صرف مسائل فنی، گسترش نرم افزار مدیا ویکی، خرید سرورها و پهنای باند و… می‌شود.

فرزندان ویکی پدیا

اگر به صفحه نخست ویکی‌پدیا مراجعه کنید، در پایین صفحه لینک‌هایی با عناوین مختلف خواهید داد. این عناوین مربوط به سایت‌های اعضای خانواده ویکی‌پدیا هستند، این‌ها همگی زیرمجموعه‌های ویکی‌پدیا هستند که در هر یک می‌توانید بسیاری از مطالبی که حق انتشار آن‌ها در دانشنامه اصلی ویکی‌پدیا را ندارید، منتشر کنید.

  1. ویکی کتاب (Wikibooks): محلی که می‌توان نقد کتب مختلف، راهنماهای آموزشی و کتاب درسی را در آن منتشر کرد.
  2. ویکی دانشگاه(Wikiversity): محلی برای ارائه دروس، یادگیری پروژه‌ها و منابع. محتوا و مقالات توسط هر مدرس، دانش‌آموز یا محققی که مایل باشد می‌تواند نوشته و در ویکی دانشگاه منتشر شود.
  3. ویکی سورس (Wikisource): یک کتابخانه آنلاین که مستندات تاریخی، کتاب‌های مرجعی که قبلاً توسط انتشارات دیگر منتشرشده‌اند و ترجمه‌های آن‌ها به زبان‌های دیگر را شامل می‌شود.
  4. ویکی سفر (Wikivoyage): راهنمای آنلاین سفر به شهرهای مختلف. این زیرمجموعه از ویکی‌پدیا در زبان فارسی نیز موجود است و تاکنون حدود  ۸۵۰۰ راهنمای سفر در آن به ثبت رسیده‌اند.
  5. ویکی خبر (Wikinews): یک منبع خبری که هرکسی می‌تواند اخباری از سیاسی و اقتصادی گرفته تا فرهنگی را در آن ثبت و منتشر کند.
  6. ویکی گفتاورد (Wikiqoute): منبعی از نقل‌قول‌های جالب‌توجه از مشاهیر جهان که حدود ۸۵۰۰  صفحه به زبان فارسی هم در آن وجود دارد.
  7. ویکی گونه (Wikispecies): بانکی از اطلاعات گونه‌های موجودات زنده و طبقه‌بندی‌های آن‌ها که تاکنون حدود ۶۸۰ هزار مقاله در آن درباره موجودات زنده از گیاهان تا جانوران به زبان‌های مختلف منتشرشده است.
  8. ویکی واژه (Wiktionary): یک فرهنگ لغات رایگان.
  9. ویکی مدیا (Wikimedia Commons): انبار رسانه‌ای ویکی‌پدیا که مجموعه ویدیوها، فایل‌های صوتی و تصاویری است که توسط کاربران در آن منتشر می‌شوند و حق کپی‌برداری از آن‌ها برای تمام کاربران اینترنت آزاد است.
  10. Meta-Wiki و Mediawiki و Wikidata: سه نیز زیرمجموعه‌ از ویکی‌پدیا که هدف اصلی آن‌ها کمک به پیشبرد سایر زیرمجموعه‌های ویکی‌پدیا که در بالا معرفی شدند، بهبود برنامه‌ریزی و هماهنگی پروژه‌های ویکی‌ها و حتی سایر تارنماهای موجود در وب است.

کدام بخش این مقاله براتون جالب تر بود؟ نظرتون و در کامنت‌ها با ما به اشتراک بگذارید.

به این مطلب امتیاز بدهید:

[kkstarratings]

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این مطلب را به اشتراک بگذارید

نگاهی به این مطالب هم بیاندازید:

این مطلب را به اشتراک بگذارید

درخواست مشاوره نیماد

جهت تماس، فرم زیر را تکمیل بفرمایید.

"*" فیلدهای الزامی را نشان می دهد

این فیلد برای اعتبار سنجی است و باید بدون تغییر باقی بماند .

تماس با کارشناسان:     91012460-034