وقتی کارمندان بدانند که کارهایشان در واقع تاثیر بزرگی ایجاد میکند، کارایی و رضایت شغلیشان افزایش مییابد.
کلیاتی از مطلب
- مردم به دنبال این هستند که احساس کنند کاری که انجام میدهند تغییری ایجاد میکند، خصوصا در مورد شغلشان.
- هنگامی که کارمندان از تاثیر کارشان بر دیگران آگاه هستند، (حتی تاثیری کوچک) علاوه بر کارایی، رضایت شغلیشان نیز افزایش مییابد.
رضایت شغلی و بهرهوری با هم نمیآیند
نکته جالب این است که کارهایی که بسیاری از کارفرمایان برای افزایش بهره وری کارکنان انجام میدهند تاثیر بالعکس و کاهندهای بر میزان رضایت کارکنان دارد و قدمهایی که برای افزایش رضایت شغلی و روحیه کارکنان برداشته میشود تاثیر بالعکس روی بهره وری کارمندان میگذارد. در واقع بسیار کم میشود چیزی را پیدا کرد که هم رضایت شغلی و هم بهره وری را همزمان افزایش دهد.
نتیجه جالب یک سری تحقیقات
آدام گرنت، یک دانشجوی دکترای روانشناسی سازمانی در دانشگاه میشیگان است؛ وی تصور کرد که محققین میتوانند راهی برای افزایش رضایت شغلی و بهره وری کارمندان به صورت همرمان پیدا کنند. او چندین آزمایش و مطالعات میدانی انجام داد تا انواع مختلفی از مشاغل، از آتشنشانی گرفته تا بازاریابان تلفنی را بررسی کند. او فهمید دانستن اینکه کارمان تاثیر مثبتی بر دیگران دارد و تغییری در زندگی افرادی دیگر ایجاد میکند هم بر رضایت شغلی و هم افزایش کارایی کارکنان تاثیر میگذارد.
وی بر روی 60 مامور آتشنشان مطالعه کرد، 10 نفر از آنها در واقع آرزو میکردند که میتوانستند آتشهای بیشتری را خاموش کنند تا تاثیر بزرگتری بر زندگی مردم ایجاد میکردند.
وی همچنین پی برد که در میان بازاریابان تلفنی، آن دسته که باور داشتند کارشان اثر مثبتی بر سایرین میگذارد رضایتمندی بیشتری هم از شغلشان داشتند و همچنین تعداد فروش بیشتری هم بر حسب ساعت انجام میدادند.
گرنت میگوید: کارها، تاثیری بر زندگی شخص دیگری به هر نحوی میگذارند، اگر غیر از این باشد، کار وجود خارجی ندارد. ما متوجه شدیم چیزی به کوچکی نشان دادن تاثیر کار بر زندگی مشتری باعث میشود کارمندان اهمیت بیشتری بدهند. جالب است که کارمند تنها با دیدن مشتری، نه صرفا صحبت کردن با وی برای ارائه خدمت انگیزه میگیرند.
رضایت شغلی در این کارها زیاد است
بعضی از مشاغل هستند که بازخوردهای آنی از اشخاص میگیرند. برای مثال دکترها، معلمها و بازیگران. این دسته افراد وقتی خدمتی انجام میدهند و توسط مردم قدردانی میشوند، رضایت شغلیشان اوج میگیرد.
اگر میخواهید از کسی کمک بگیرید، رو در رو با او صحبت کنید
در یکی از آزمایشاتی که گرنت انجام داد، از دو گروه دانشجویان خواسته شده بود که درخواست شغلی دانشجوی دیگری را اصلاح کند. به گروه اول گفته شده بود که این افراد واقعا نیازی به آن شغل ندارند. به گروه دوم هم گفته بودند که این افراد واقعا برای پیدا کردن شغل به کمک احتیاج دارند.
بعضی از دانشجویان از هر دو گروه خیلی کوتاه آن شخص درخواست کننده را دیده بودند. به باقی افراد فقط تصویر درخواست کننده نشان داده شده بود. آن گروهی از دانشجویان که هم شخص درخواست کننده را دیده بودند و هم میدانستند که فرد واقعا به کمک او احتیاج دارد تغییر بیشتری در درخواست نامه داده بودند و زمان بیشتری روی آن کار کرده بودند.
گرنت میگوید : حتی در شغلی مانند بسته بندی گیرههای کاغذ، اگر بدانی با کاری که انجام میدهی چه کمکی به مردم میکنی و چه تغییری بر زندگی آنها میگذاری، ترغیب میشوی تا به کاری که میکنی اهمیت بیشتری بدهی.
منبع : Psychologytoday.com