برخی پژوهشگران اعتقاد دارند یک شخص معمولی فقط حدود 50 درصد از توانایی های حقیقی خود را در محیط کار بروز می دهد. 50 درصد باقی مانده در ساعات کاری در قالب گفتوگوهای بدون هدف با همکاران، وب گردی، دیر حاضر شدن در محل کار، ترک زود هنگام محل کار، زمان های استراحت طولانی و نیز انجام امور شخصی طی ساعات کاری به هدر می رود. در این مطلب کوتاه 7 راهکار برای افزایش انگیزه کارمندان از کتاب جادوی انگیزش برای شما آماده کردهایم تا با به کارگیری هرکدام ار آنها، بهرهوری کارمندانتان را افزایش دهید.
دو عامل از بین برنده انگیزه
«دو عامل اصلی از بین برنده انگیزه در کار و زندگی وجود دارد: اولین عامل از بین برنده انگیزه، ترس است. همین ترس است که افراد را از ریسک کردن، داوطلب شدن برای به عهده گرفتن مسئولیت های جدید یا هرگونه پیشرفتی باز می دارد. دومین عامل، هراس از طرد شدن است. ترس از مورد انتقاد و سرزنش قرار گرفتن و نیز ترس از محکوم شدن، همگی از پیامد های همین ترس از طرد شدن است».
شما الگوی کارمندانتان هستید
«الگویی خوب برای کارمندان خود باشید، علاوه بر اینکه استانداردهای بالای کیفیتی را از تک تک کارکمندان خود انتظار دارید، خودتان نیز باید الگویی از کار با کیفیت برای آن ها باشید. شما مسیر را مشخص می کنید و الگوی کارکنان خود هستید. وقتی کاری را به بهترین شکل ممکن انجام میدهید، از انتظارات معمول خودتان بالاتر رفتهاید و استانداردی از کیفیت را برای همه افرادی که برای شما و با شما کار میکنند، تعیین می کنید».
بهره وری بالاتر با افزایش انگیزه کارمندان
«هدف از هر کسب و کاری، دستیابی به حداکثر نرخ بازده در سرمایهگذاریهای انجام شده به وسیله سازمان است. سرمایه مالی بر حسب واحد پولی محاسبه می شود، اما سرمایه انسانی به مراتب پیچیده تر است و در بردارنده انرژی ذهنی، هیجانی و جسمی هر یک از کارکنان است. وظیفه شما به عنوان مدیر این است که کارایی این سرمایه انسانی را به حداکثر رسانده و بر دستیابی به ارزشمندترین و مهم ترین نتایج ممکن برای سازمان تمرکز کنید».
یکی از دلایل این هدر رفتن زمان این است که کارمندان به اندازه کافی از انگیزه لازم برای پرداختن به کار خود برخوردار نیستند، روی کار خود متمرکز نمی شوند، نیازی به انجام سریع کار نمیبینند و نحوه انجام درست و دقیق کار را نمی دانند. یک مدیر خوب باید به دنبال راهی برای پیشگیری از این هدر رفت زمان باشد.
برای ایجاد سازمانی با حداکثر بهرهوری، باید محیطی مناسب برای شکلگیری عزتنفس بالا ایجاد کرد. این کار با از بین بردن ترس از شکست و طرد شدن (که هر دو سبب جلوگیری از بهرهوری مطلوب فرد میشود) امکانپذیر خواهد بود. مدیری که محیط کاری مثبت و دارای عزتنفس بالا را شکل میدهد، از عملکرد بهتر، غیبت کمتر کارکنان، جابهجایی کمتر آنها در پستهای مختلف، بهرهوری بالاتر و اشتباهات کمتر بهرهمند خواهد شد.
7 راه افزایش انگیزه کارمندان
یک مدیر برای تقویت عزتنفس و افزایش بهرهوری در هر یک از کارکنان میتواند 7 راه مختلفی که برای این کار وجود دارد را پیش بگیرد :
1. چالش
کارهایی را به کارمندان خود بسپارید که سبب افزایش تحرک و چالاکی در آنها شود. هرقدر کارکنان شما با چالشهای بیشتری روبرو شوند، بیشتر جذب کار شده و احساس مثبتتری در مورد خود خواهند داشت.
2. آزادی
به کارمندان خود استقلال کافی بدهید تا کاری را بدون نظارت دقیق از جانب شما به انجام برسانند. هرقدر آنها آزادی بیشتری برای مستقل انجام دادن کارها و به شیوهای که خودشان میپسندند داشته باشند، به احساس بهتری در مورد خود دست خواهند یافت.
3. کنترل
زمانهای از پیش تعیینشدهای را برای بررسی، ارائه بازخورد و صحبت در مورد کارها قرار دهید. هرقدر کارکنان شما بازخورد بیشتری در مورد کارهای خود دریافت کنند، احساس بهتری در مورد خود داشته و کار خود را ارزشمند تلقی خواهند کرد.
4. احترام
وقتی نظر کارمندان خود را میپرسید و هنگامیکه به حرفهای آنها بهدقت گوش میسپارید، آنها بیشتر احساس مهم و ارزشمند بودن خواهند کرد. با گوش سپردن دقیق و توجه به نظرات دیگران (حتی اگر اینکه بهعنوان مدیر به آن نظرات عمل نکنید) نشان میدهد که برای ویژگیهای منحصربهفرد تکتک آنها احترام قائل هستید.
5. گرمی
هرقدر کارمندان شما بیشتر ببینند که شما آنها را دوست دارید و برایشان بهعنوان یک انسان (نه فقط کارمند) ارزش قائلید، عملکرد بهتری خواهند داشت. اگر با کارکنان خود بهگونهای رفتار کنید که انگار جزء دوستان و عضوی از «خانواده» سازمانی شما هستند، آنها بیشتر احساس امنیت و مهم بودن خواهند داشت.
6. تجربیات موفق
یکی از عوامل تقویت عزتنفس و افزایش بهرهوری، سپردن کارهایی مشخص به افراد است تا با توجه به سطح تجربه و مهارت خود بتوانند در آن کار، عملکرد موفقیتآمیزی داشته باشند. وقتی کارکنان شما توانستند کار محوله را با موفقیت به انجام برسانند، بهصورت خصوصی و نیز در برابر دیگران از آنها به خاطر دستاوردهایشان تقدیر کنید تا بهاینترتیب حس برنده بودن به آنها دست دهد.
7. انتظارات مثبت
این عامل انگیزهبخش شاید از بقیه موارد بالا موثرتر باشد. هیچچیز بهاندازه وقتیکه افراد حس میکنند رئیسشان شایستگی و توانمندی آنها برای انجام کار به بهترین وجه باور دارد، نمیتواند سبب افزایش عزتنفس و بهرهوری شود.
شرکتهای موفق محیطی ایجاد میکنند که در آن کارکنان حس خوبی نسبت به خودشان دارند. درک نقش مهارت و بهرهوری در رفتار، نقطه آغازین اثربخشی در مدیریت و انگیزش است.
برگرفته از کتاب “جادوی انگیزش” نوشته برایان تریسی