سیستم سازی چیست؟
مجموعهای از اصول و روشهایی که فرآیند انجام فعالیتها و وظایف را در یک شرکت مشخص میکنند.
به زبان ساده، در هر کسب و کاری چارچوبها، سیاستها و روشهای کاری و تجاری وجود دارد که تمام فرآیندهای کلیدی بر اساس آنها به صورت منظم و یکپارچه انجام میشوند. این سیاستها از کارهای ساده مانند نحوهی پاسخگویی به تلفن و پروتکلهای اداری تا فرآیندهای پیچیدهتر مانند نحوهی پاسخگویی به نیازهای مشتریان و ایجاد رضایت در آنها را شامل میشود. سیستم سازی وظیفهی ایجاد این چارچوبها در هر کسب وکاری را بر عهده دارد.
فرآیند سیستم سازی با همهی اجزای یک کسب و کار مرتبط است و سیستمهایی از قبیل سیستمهای موجودی، سیستمهای پشتیبانی، سیستمهای آموزشی و ارزیابی، سیستمهای استخدام، سیستمهای فروش و… را شامل میشود.
اهمیت سیستم سازی
سازمانهای کوچک اغلب بدون سیستم کار می کنند لذا سازمان و کسب و کارشان به اندازه مدیریت و مالک آنها بیشتر رشد نمی کنند. سازمانهای بزرگ هم سیستم مدیریتی دارند ولی اغلب سیستمها ناکارآمد تعریف شده اند و بیشتر مواقع هم به دلیل ناکارآمدی و کاغذبازی های فراوان توسط کارمندان نادیده گرفته میشوند.
باید بدانید که با سیستم سازی کسب و کار و فعالیتهای تیم خود، می توانید فرآیندهای کار را بیابید و با دقت بالا بررسی و آنطور که مدنظر شماست بهبود و به اجرا بگذارید. شما با ایجاد هر گام از سیستم خواهید فهمید که فرایندهای هسته ای چگونه کار می کنند. چگونه ساختاری دارند و چطور بر فرآیندهای دیگر تاثیر می گذارند و تاثیر می پذیرند. همچنین به سادگی فرآیندهای بدون ارزش افزوده را کشف و حذف می کنید.
وقتی غرق سیستم سازی کسب و کار می شوید به نکات بسیار جالبی بر می خورید که پیوسته خلاقیت شما را بر می انگیزانند.
در واقع وقتی تمام اجزای کسب و کار به درستی کنار یکدیگر قرار بگیرند، هر کدام کارشان را به بهترین نحو ممکن انجام میدهند و کل کسب و کار همانند سیستمی کاملا منسجم که به زیبایی طراحی شده است کار می کند.
محیط کسب و کار همواره در حال تغییر است، از این رو کسب و کارهایی میتوانند پایدار بمانند که خود را با تغییرات مختلف هماهنگ کنند. سیستم سازی کسب و کار یک رویکرد سیستماتیک است که سبب میشود کارها به صورت مؤثرتر، کارآمدتر و با سازگاری بیشتر با محیط انجام شوند.
سیستمهای کسب و کار به سه دسته کلی تقسیم میشوند:
۱- سیستمهای نرم که در برگیرندهی افراد و ایدهها بوده و شیوههای مورد استفاده توسط کارکنان برای انجام کارها را شامل میشود.
۲- سیستمهای سخت که مربوط به تجهیزات فیزیکی کسب و کار هستند و بهرهوری و کارآمدی شرکت را افزایش میدهند.
۳- سیستمهای اطلاعاتی که شامل فرآیندهای فناوری اطلاعات هستند و اطلاعات مربوط به عملیات کسب و کار را جمعآوری میکنند تا بین آنها مقایسه انجام داده و بهترین روشها را ارائه دهند.
در مقالات بعدی درباره مزایا و منافع سیستم سازی صحبت خواهیم کرد…
بیشتر بدانید: