برای سیستم سازی کسب و کار باید مراحل سیستم سازی را صورت گام به گام طی کرد
گام اول:
بهرهگیری از تجربیات کارمندان در شروع مراحل سیستم سازی کسب و کار اهمیت زیادی دارد.
به هرحال کارمندانی که در هر بخش از کسب و کار شما مشغول کار هستند، اطلاعات دقیقتری دربارهی حیطهی وظایف خود دارند و با پیچ و خمهای کارها آشنایی بیشتری دارند. برگزاری یک جلسهی مشورتی برای شروع مراحل سیستم سازی امری ضروری است.
گام دوم:
در این مرحله باید مشخص کنید که چه فرآیندهایی وجود دارند تا بتوانید برای آنها برنامهریزی کنید.
گام سوم:
ابتدا و انتهای هرکدام از فرآیندها باید مشخص شود. باید بدانید که هر فرآیند قرار است از کجا شروع شود، در نهایت به کجا ختم شود و چه خروجی داشته باشد. نظرات کارمندان در این زمینه و ثبت اطلاعات آنها از نتایج فرآیندها، مقدمهای برای مراحل بعدی محسوب میشود.
گام چهارم:
شناسایی نیازهای مشتریان باید به دقت انجام گیرد. هر فرآیند باید معطوف به بخشی از تأمین نیازهای مشتریان و در خدمت آن باشد. فرآیندهایی که بود و نبودشان تفاوتی ندارد، باید حذف شوند.
گام پنجم:
پس از تعیین فرآیندها و جزییات آنها باید برای آنها مسئول انتخاب کنید. مسئول هر فرآیند کسی است که تعهد به پایان رساندن آن را برعهده دارد. این کار برای تضمین کارایی فرآیند ضروری است.
گام ششم:
از همهی کارهایی که در پنج مرحلهی قبلی انجام دادهاید، مدلی تهیه کنید و آن را در قالب نمودار و اشکال گرافیکی بر روی کاغذ بیاورید. این کار به درک کلی شما از وضعیت سیستم طراحی شده کمک میکند. سعی کنید در طراحی نقشههای کسب و کار استانداردها را رعایت کنید تا برای همگان به راحتی قابل مطالعه باشد.
گام هفتم:
سیستم طراحی شده باید مورد توافق همه و یا حداکثر کارمندان قرار گیرد تا اعتبار اجرایی لازم برخوردار باشد.
گام هشتم:
به تیم کاری خود دربارهی سیستم طراحی شده آموزشهای لازم را یاد بدهید. شاید به مقداری زمان نیاز باشد تا اعضای مجموعهی شما بتوانند خود را با سیستم طراحی شده هماهنگ کنند.
گام نهم:
در طراحی سیستم، زیاد آرمانگرا نباشید. وجود یک سیستم با حداقل اصولی که در بالا گفته شد بهتر از نبود هیچگونه سیستمی است.