earned media یا رسانه اکتسابی چیست؟
به هر نوع تبلیغی که برای آن هزینه نکرده باشید و توسط شخص ثالثی منتشر شده earned media میگویند. امروزه این روش مانند این این است که کاربری توییت کند: “بهترین میان وعده ای که تا به حال خوردم” و برای آن رستوران خاص صدها نظر داده میشود و دیگران از خوبی آن رستوران میگویند. این شخص میتواند نظرپرداز باشد یا یک بلاگر که بازدیدکننده ی زیادی دارد و پست های او را بیشمار افراد میخوانند و همینطور میتواند منبعی از رسانه های سنتی مثل روزنامه و مجله باشد.
به یاد دارید که مردم قبلاً از مجلات، روزنامه ها و برنامه های تلویزیونی درباره رویدادهای آینده، آخرین ترند ها و محصولات جدید با خبر می شدند؟
این صدا و سیما و انتشارات بودند که در گذشته، تنها رسانه های اکتسابی برند ها را تشکیل می دادند. اما رسانه های اکتسابی امروزه گسترش یافته و فراتر از پرینت و تلویزیون رسیده است.
رسانه اکتسابی یا محتوای اکتسابی، مطالبی است که درباره شما یا کسب و کار شما نوشته شده است که برای آن هزینه پرداخت نکرده اید یا خودتان ایجاد نکرده اید. اگرچه این نوع رسانه همیشه توسط شخص ثالث منتشر می شود، اما راه هایی وجود دارد که بازاریابان می توانند خود را در جایگاهی برای کسب این فرصت ها قرار دهند.
از بسیاری جهات، تبلیغات، اسم مستعار رسانه اکتسابی است. شما هزینه ای برای ایجاد این رسانه پرداخت نکرده اید اما اقداماتی انجام دادید که توجهات را به سمت شما جلب کرده است. از آنجا که در طی 30 سال گذشته، نحوه تفاوت بسیاری داشته، رسانه اکتسابی چگونه تغییر کرده است؟
رسانه اکتسابی چه چیزهایی نیست؟
رسانه اکتسابی تبلیغی نیست که شما برای آن پولی پرداخت می کنید و یا خود مالک آن تبلیغ هستید. به عنوان مثال، پرداخت هزینه به یک انتشارات برای نوشتن مقاله ای درباره شما. و یا پست کردن مطلبی درباره جدید ترین محصولتان در وبلاگ کسب و کارتان.
رسانه اکتسابی چقدر مؤثر است؟
خلاصه بگویم، خیلی زیاد! مصرف کنندگان امروزی بسیار تحت تأثیر خانواده، دوستان و همچنین آنچه که به صورت آنلاین می خوانند و می بینند هستند. مردم برند های های خوب ، بد و زشت را در کولر آبی که به اشتراک نمی گذارند، بلکه با همه افرادی که به صورت آنلاین در ارتباط هستند، که ممکن از صد ها و یا هزاران نفر باشند به اشتراک می گذارند.
بسیاری از این مردم، به داستان هایی که درباره برند و یا محصولی گفته می شود گوش می دهند و سپس تصمیم به خرید می گیرند. در واقع، براساس تحقیقات سایت هاب اسپات، 57 درصد مردم آمریکا، هنگامی که با محصول جدیدی رو به رو می شوند، بیشتر به نظراتی که از خانواده و دوستان خود درباره آن محصول می شنوند، اعتماد می کنند. و حدود یک سوم خریداران آمریکایی نیز، اطلاعاتی را که از سرچ در گوگل به دست می آورند ترجیح می دهند.
و بخشهایی غیر از روابط عمومی ، مانند بازاریابی و خدمات به مشتری ، مسئولیت جلب توجه رسانه های به دست آمده را بر عهده خواهند گرفت. با پیشرفت دیجیتال مارکتینگ و شبکه های اجتماعی، رسانه های اکتسابی نیز تکامل پیدا می کنند. و مسئولیت بخش هایی مانند بازاریابی و سرویس خدمات مشتری، برای جلب توجه و به دست آوردن رسانه اکتسابی بیشتر می شود
ممکن است درباره رسانه اکتسابی، در مقایسه با رسانه پولی (paid media) و رسانه مالکیت شخصی (owned media) شنیده باشید. همانگونه که بالاتر گفته شد، تفاوت بسیاری بین رسانه اکتسابی با دو مورد دیگر وجود دارد. شما برای رسانه پولی، پول می دهید، مالک رسانه ی مالکیت شخصی هستید و رسانه اکتسابی را کسب می کنید.
نکته اصلی برای درک تفاوت بین این سه این است که : بر خلاف رسانه های پولی و تعلق شخصی، رسانه های اکتسابی توسط برندها کنترل نمی شوند، و همین باعث می شود تا قابل اعتماد تر باشند
برای اینکه بیشتر با این مسئله اشنا شوید و شما را با اصطلاحات و تعریفات خسته نکرده باشیم، بیایید نگاهی به چند مثال از معنی امروزی رسانه اکتسابی و روش های متنوعی که می توانید از ان در بازاریابی خود استفاده کنید، بیندازیم.
مثال هایی از رسانه اکتسابی
اخبار تلویزیون
اگر کسب و کار شما، سر و صدای خوبی در صنعتش دارد، می توانید انتظار این را داشته باشید که رسانه اکتسابی را در قالب خبری 90 ثانیه ای در یک ایستگاه محلی ( یا ملی) مشاهده کنید. این یکی از قدیمی ترین رسانه های اکتسابی است که هنوز هم وجود د ارد.
به عنوان مثال، کسب و کاری که دفتر مرکزی خود را به یک شهر جدید منتقل می کند و این جابه جایی را به صورت انلاین تبلیغ میکند. ممکن است فرصت یک مصاحبه با ایستگاه خبرگذاری شهر را، برای استخدام افراد جدید، کسب کند.
مقاله روزنامه
روزنامه ها ، چه به صورت چاپی و چه به صورت آنلاین، مرتباً پیشرفت های بزرگ جامعه را به اشتراک می گذارند که بر مردم محلی و ملی تاثیر می گذارد. بنابراین، دقیقاً مثل داستانی در تلویزیون درباره توسعه کسب و کار جدید، روزنامه های محلی می توانند به همین راحتی این داستان را انتخاب کرده و آن را برای خوانندگان آنلاین بنویسند.
توییت
توییتر حول محور موضوعات ترند شده سراسر جهان می چرخد اما همچنین تعداد بیشماری از اجتماعات کوچکتر کاربران توییتر وجود دارد که افکارشان را در مورد مشکلات مربوط به به صنعت خود پخش می کنند. بنابراین می توان گفت : یک توییت نمونه ای کوچک از رسانه اکتسابی ست. اما باز بستگی به این دارد که توییته کیست.
آیا رسانه های اجتماعی یک نوع رسانه اکتسابی است؟
رسانه های اجتماعی را می توان رسانه پولی، مالکیت شخصی یا اکتسابی در نظر گرفت. بستگی به این دارد که چه محتوایی پست می شود و چه کسی آن را منتشر می کند. اگر یک کسب و کار اسپانسر پستی در مورد یک محصول شود، نوعی رسانه پولی به حساب می آید. اگر یک مشتری پستی درباره این محصول در اکانت خود منتشر کند، نوعی رسانه اکتسابی است.
به عنوان مثال، اگر کسب و کاری شروع به استفاده از نرم افزاری جدید در فرآیند جذب مشتری (lead-generation) برای کمک به تیم بازاریابی خود کند، و یکی از کارمندانش توییتی به این صورت بنویسد: به تازگی از نرم افزار CRM شرکت نیماد استفاده کردیم که کمک بزرگی برای تیم فروش بود. تونستیم سرنخ های فوق العاده ای پیدا کنیم.
ما اینجا در نیماد، آن توییت را، میزان مثبتی از رسانه اکتسابی می دانیم.
مقاله در یک انتشارات تجاری
کسب و کارهای كوچك در مقایسه با غول های رسانه ای رقیب خود، ممكن است توجه زیادی به خود جلب نکنند، اما بسیارخوب می توانند یك نشریات تجاری را كه در حوزه صنعت آنها فعالیت دارد، به خود علاقه مند کنند. این نیز نمونه دیگری از رسانه اکتسابی است.
به عنوان مثال ، یک کسب و کار هوادار محیط زیست که روش جدیدی برای کمپوست سازی ایجاد می کند ممکن است توسط اخبار شبانگاهی نادیده گرفته شود، اما یک مجله درباره پایداری محیط زیست احتمالاً بخواهد مقاله ای راجع به این روش نوآورانه برای مخاطبان خود بنویسد.
جمع بندی محصولات
همیشه سازندگان محتوایی وجود دارند که نوعی لیست گردآوری نمونه های با کیفیت یک محصول، برای مشتریانی که به دنبال بالا ترین کیفیت هستند می سازند. اگر محصولی دارید و فکر می کنید که به اندازه کافی خوب است، وارد شدن به این گردآوری ها یک نوع رسانه اکتسابی است.
به عنوان مثال، سازنده چادرمسافرتی ای که یک چادر یک نفره جدید را با قیمت پایین می سازد و در مقاله ای تحت عنوان “10 تا ازبهترین چادرهای یک نفره برای کمپر ها با هزینه کم ” سر در می آورد .
ترافیک ارگانیک
اگر محتوای خودتان را تولید کنید و از طریق رتبه ی بالای آن در موتور های جست و جو ترافیک خوبی کسب کنید، آن ترافیک رسانه اکتسابی محسوب می شود. اما یک تفاوت مهم بین سئو و ترافیک ارگانیک وجود دارد …
آیا SEO یک رسانه اکتسابی است؟
سئو از لحاظ فنی، رسانه اکتسابی نیست. SEO فرایندی است که به کمک آن، کنترل می کنید که رسانه شما عملکرد بهتری داشته باشد. با این حال، می توانید از بهینه سازی هایی که انجام می دهید، ترافیک ارگانیک “کسب کنید” که نوعی رسانه اکتسابی است.
برای مثال، اگر مطلبی در وبلاگ خود پست کنید –نوعی رسانه تعلق شخصی– و برای بهینه سازی نتایج سرچ در گوگل، تحقیقاتی در مورد کلمات کلیدی انجام دهید، رتبه ای که از گوگل به دست می آورید و همان نتایج سرچ گوگل را شما “کسب کرده اید” و اون میزان کلیکی که مطلب شما دریافت میکند و توجهی که از طرف مردم جذب می کند یک رسانه اکتسابی است.
بررسی مشتری
یکی از بزرگترین مسائلی که در دهه گذشته در دنیای رسانه اکتسابی تغییر ایجاد کرده، چگونگی بروز احساس مشتریان درباره محصولی که استفاده کرده اند است. روزهایی که نظرات مشتریان درباره شما به تماس های تلفنی و صحبت های سر میز شام محدود می شد گذشته است. رفته است روزهایی که نظرات مشتری شما در مورد تماس های تلفنی و مکالمه های شام محدود است. امروزه، هنگامی که مردم محصولی را می پسندند و یا از آن متنفر هستند همه جا جار میزنند و همچنین سایت ها یا اپلیکیشن هایی وجود دارند که کارشان معرفی کسب و کار ها است و براساس امتیاز و نظر مردم فعالیت می کنند.
چگونه می توانید رسانه اکتسابی ای را بدست آورید؟
از آنجا که رسانه اکتسابی متعلق به اشخاص ثالث است، ممکن است فکر کنید که کاری از دست شما ساخته نیست، اما خلاف این است. راه حل هایی وجود دارد که می توانید نظر بقیه را درباره کسب و کارتان تغییر دهید. در اینجا سه مورد از بهترین روش های انجام این کار را ببینید :
1. ایجاد محتوا به ارزش اشتراک گذاری.
کاری کنید مردم بخواهند محتوای شما را به اشتراک بگذارند. محتوای فوق العاده
به افراد بخواهید که مطالب خود را با یکدیگر به اشتراک بگذارند … Drum roll لطفا … ایجاد محتوای عالی به ارزش اشتراک گذاری! محتوای اشتراکی تمایل دارد که واقعاً مفید یا واقعاً خنده دار باشد ، و به شکل لیست ، اینفوگرافیک یا ویدئو باشد. حتی علمی وجود دارد که چه چیزی باعث تقسیم مطالب می شود . همچنین ، با قرار دادن دکمه های به اشتراک گذاری اجتماعی در هرجایی که مناسب باشد ، مطالب شما را در اشتراک گذاری آسان می کنند.
2. زمان زیادی را برای تعامل در رسانه های اجتماعی سرمایه گذاری کنید.
بدون شبکه های اجتماعی، شما و مشتریان بالقوه خود اساسا غریبه هستید. نکته جالب شبکه های اجتماعی این است که شمارا به مشتریانتان بسیار نزدیک تر می کند. حال، این شمایید که باید روی آنها تأثیر بگذارید و ترغیبشان کنید تا در مورد برند شما صحبت کنند؛ که خود نیازمند صرف زمان و انرزی زیاد، برای تعامل آنلاین با هر مشتری به صورت جداگانه است
از فالووران خود سوال هایی در مورد زندگی روزمره شان یا تجربیات آنها با برندتان سؤال کنید. از بزرگترین فن های خود حمایت و قدردانی کنید. تمایل شما برای نشان دادن اینکه به افراد، تجارب آنها و کسب و کار خود اهمیت می دهید می تواند منجر به افزایش حس خوب درباره برند شما شود که ارزش به اشتراک گذاری هم دارد!
3. مشتریان خود را واقعاً خوشحال کنید.
همه مشتریان به طور خودکار مبلغ برند شما نمی شوند – باید آنگونه عمل کنید که نه تنها انتظارات مشتریان را برآورده کنید، بلکه از سطح انتظار آنها هم فراتر روید. وقتی این کار را کردید، به یک برند دوست داشتنی تبدیل می شوید. هنگامی که مشتریان شما را دوست دارند ، بیشتر احتمال دارد که شما را به افراد دیگری هم معرفی کنند، مطالب خوبی درباره شما به اشتراک بگذارند، سفارشتان را کنند و برای مدت زیادی به برند شما وفادار بمانند.
طبق تحقیقات اخیر، 54٪ از کاربران شبکه های اجتماعی مشغول تحقیق در مورد محصولاتی هستند که به آنها علاقه مند اند. نظرات مردم درباره یک محصول می تواند به صورت ویروسی در شبکه هابی اجتماعی پخش شود و البته خبر خوب این است که نظرات مثبت سریع تر منتشر می شوند.
محتوای جالب ایجاد کنید، با مردم تعامل داشته باشید و مشتریان خود را خوشحال کنید – و می توانید مطمئن باشید که مردم بقیه کار را برای شما انجام می دهند.
منبع : HubSpot