لوگو نیماد
جستجو
ورود / عضویت

نقشه سفر مشتری چیست و چرا اهمیت دارد؟

نقشه سفر مشتری

این مطلب را به اشتراک بگذارید

فهرست مطالب

سفر مشتری یا Customer Journey از جمله مبحث‌های کلیدی در دیجیتال مارکتینگ است؛ مسیر تبدیل شدن یک مشتری بالقوه به مشتری واقعی (و سپس مشتری وفادار)، معمولاً مسیری طولانی و چندمرحله‌ای است؛ مسیری که می‌توان آن را به یک سفر تشبیه کرد.

در واقع از مرحله ای که مخاطب با محصول و یا خدمات شما آشنا می شود تا زمانی که محصول شما را خریداری می کند و همچنین خدمات پس از فروش،بازگشت دوباره مشتری و وفاداری مراحل مختلفی از سفر مشتری را در بر می گیرد.

تجزیه و تحلیل سفر مشتری customer journey یکی از اقدامات مفید برای افزایش نرخ رشد برند شما و یا افزایش فروش می‌باشد.  شما می توانید بهترین تیم بازاریابی را داشته باشید ، اما اگر مشتریان شما راضی نباشند به جایی نخواهید رسید.

نقشه سفر مشتری چیست؟

نقشه سفر مشتری، نشان دهنده‌ی مراحل سفر مشتری در طول حضور او در فروشگاه و یا وب سایت شما است و نمایش بصری تک تک تجربه‌هایی است که مشتریان‌تان با شما دارند

این نقشه، قصه‌ی تجربه‌ی مشتری از برند شما را، از نخستین مواجهه تا زمانی که رابطه‌ی بلندمدت شکل می‌گیرد، بیان می‌کند.

نقشه سفر مشتری - نقشه سفر مشتری چیست و چرا اهمیت دارد؟ - نیماد

ترسیم نقشه سفر

1. تعیین اهداف

در اولین گام لازم است تعیین کنید که هدف دقیق‌تان از ترسیم نقشه سفر مشتری چیست و قرار است چه تجربیاتی از آن کسب کنید؟ دقیقا بدانید که می‌خواهید این نقشه را در ارتباط با چه بخشی ازمخاطبان خود تنظیم کنید؟ به این منظور لازم است مخاطبان هدف فرضی خود را یا به اصطلاح، پرسونای مشتریان را مشخص کنید. پرسونا، تعریفی از مخاطبان هدف فرضی شماست که خصوصیات دموگرافیک، روانشناختی و نیازهای مشترکی دارند.

2. شناسایی دقیق پرسونای مخاطب

همان‌طور که به آن اشاره کردیم، یکی از مهم‌ترین گام‌ها در ترسیم نقشه سفر مشتری، این است که خود را جای او بگذاریم و از دید او به این فرآیند نگاه کنیم. مثلا، به عنوان صاحب یک کسب و کار تجارت الکترونیک لازم است بدانید وب‌سایت شما تا چه حد کاربرپسند است؟ آیا محتوای با کیفیت و جذابی در اختیار مخاطب گذاشته‌اید؟ عضویت در وب‌سایت یا فرآیندهای دیگری مانند خرید تا چه حد برای کاربر ساده است؟ هدف مخاطب از تعامل با برند شما دقیقا چه چیزی است؟ برای دستیابی به چنین اطلاعاتی، به دو نوع تحقیق نیاز دارید:

  •  تحقیقات تحلیلی

با استفاده از تجزیه و تحلیل وب سایت، برای مثال به کمک ابزارهایی مانند گوگل آنالیتیکس می‌توانید دقیقاً متوجه شوید که مشتریان شما در کدام موقعیت جغرافیایی هستند، مسیر ورود کاربران به وبسایت شما چیست وچه مدت زمانی در وب سایت شما وقت می‌گذرانند.

  • تحقیقات میدانی

برای مثال، تحلیل نظرات، پیشنهادات و انتقادات مشتریان در شبکه‌های اجتماعی یا ارسال فرم‌های نظرسنجی در رابطه با تجربه آن‌ها می‌تواند مفید واقع شود.

در نهایت از نتایج حاصل از این تحقیقات برای بخش‌بندی مخاطبان خود استفاده کنید.

3. تعیین مراحل کلی سفر

نقشه سفر مشتری - نقشه سفر مشتری چیست و چرا اهمیت دارد؟ - نیماد

پس از انتخاب بخش مورد نظر از مخاطبان هدف، لازم است مراحل کلی سفر آنان را تعیین کنید. این مراحا معمولا مطابق با مراحل قیف فروش هستند و شامل آگاهی از برند، ایجاد تمایل، خرید، بازگشت یا وفاداری و در نهایت توصیه به دیگران (یا همان بازاریابی دهان به دهان) می‌شوند.

4. تعیین نقاط تماس مشتری

هر زمان که مشتری قدمی به سمت برند شما برمی‌دارد؛ از زمانی‌که که از راه‌های مختلف مانند تبلیغات نسبت به برندتان آگاه می‌شود، لحظه‌های حقیقت را تجربه می‌کند، تا زمانی که بازخورد می‌دهد و دوباره به سمت شما باز می‌گردد؛ حتی وقتی خبرنامه ایمیلی شما را باز کرده یا در وبینار شرکت می‌کند، همه و همه شانس افزایش فروش شما را بالا می‌برند. تمام این تعاملات در اصطلاح نقطه تماس یا Touch Point نام دارند. باید بررسی کنید که مشتری در هر کدام از نقاط تماس چه عملی انجام می‌دهد، چه احساسی دارد و چه چیزی انگیزه وی را افزایش می‌دهد؟


همچنین، شناسایی موانع و چالش‌های موجود در هر کدام از نقاط تماس می‌تواند به بهبود سفر مشتری کمک کند. به علاوه باید در صورت لزوم، این نقاط تماس را گسترش دهید و تا آنجا که می‌توانید با پاسخ دادن به سوالات مشتریان در هر نقطه، سفر را ساده‌تر کنید.
فراموش نکنید که فراهم کردن تجربه‌ای بی‌نظیر برای مشتریان درست به اندازه‌ی کیفیت محصولات و خدمات شما اهمیت دارد، چرا که در نهایت به وفاداری مشتریان و حتی تبدیل شدن آن‌ها به حامیان برند شما می‌انجامد.

5. ترسیم نقشه سفر مشتری و بهینه‌سازی مستمر

پس از به دست آوردن اطلاعات فوق، نوبت به ترسیم نقشه سفر مشتری رسیده است. این نقشه می‌تواند به اشکال مختلفی رسم شود اما اغلب به شکل یک گراف است که شامل نقاط تماس و خلاصه‌ای از اطلاعات تحلیلی و شهودی و تجربیات مثبت و منفی مشتریان در تمام نقاط تماس است. برای مثال این نقشه به شما می‌گوید در کدام نقاط تماس مشتری از ادامه مسیر باز مانده یا بی‌درنگ ادامه داده است.

با توجه به تغییرات تکنولوژی و امکان تغییر در نقاط تماس، باید تغییرات رفتار مشتری را درک کرده و به نیازهای جدید او پاسخ دهیم. به این منظور باید سفر مشتری را زیرنظر داشته باشیم، میزان تعامل او با برندمان را تحلیل کرده و در صورت مشاهده مشکلات، بهبودهای لازم را برای تسهیل سفر مشتری انجام دهیم.

آژانس دیجیتال مارکتینگ ماکان با ارائه استراتژی‌های متنوع دیجیتال مارکتینگ می‌کوشد تا از طریق کانال‌های مختلف، صدای برند شما را به گوش مخاطبان هدف برساند و ضمن بهبود تجربه سفر مشتری، نرخ بازگشت سرمایه کسب و کارتان را افزایش دهد.

اهمیت ترسیم نقشه سفر مشتری در چیست؟

وقتی می‌پذیریم که افراد مختلف، از مسیرهای متفاوتی با ما آشنا شده و به کسب و کار ما می‌رسند؛ و نیز در طول مدت ارتباط با کسب و کار ما نیز، سفرهای متفاوتی را تجربه می‌کنند، تفاوت نیازها و دغدغه‌های آن‌ها را بیشتر جدی می‌گیریم.

استفاده از نقشه‌ی سفر، در شاخه‌های مختلفی از مدیریت، بازاریابی و فروش، مفید است و نمی‌توان آن را به یک زمینه‌ی خاص محدود کرد. مثلاً توجه به نقشه سفر مشتری در طراحی و پیاده‌سازی سیستم مدیریت ارتباط با مشتری، قطعاً می‌تواند اثربخشی آن را افزایش دهد. هم‌چنین استراتژی قیمت‌گذاری هم می‌تواند از این‌که هر یک از مشتریان در کجای مسیر سفر خود هستند، تأثیر بپذیرد.

اما آن‌چه ما در این‌جا به‌طور خاص به آن می‌پردازیم، توجه به مراحل سفر مشتری هنگام تولید محتوا و به‌کارگیری بازاریابی محتوا است

اهمیت و مزایای ترسیم نقشه سفر مشتری

نقشه سفر مشتری به کسب و کارها کمک می‌کند تا خود را جای مشتریان بگذارند و از زاویه دید آن‌ها به کسب و کارشان نگاه کنند. در نتیجه به دیدگاهی کلی در رابطه با نقاط چالش‌برانگیز برای مشتریان، راه‌های بهبود تجربه مشتری در این مسیر و تعیین آنچه مشتریان بالقوه و بالفعل برای تکمیل فرآیند خرید دارند، دست می‌یابند.
اگر بخواهیم از دید مشتری به برند خود نگاه کنیم، در می‌یابیم که آن‌ها تمایل دارند ارتباط یکپارچه‌ای با برند داشته باشند و انتظار دارند که حتی اگر از کانال‌های مختلف با شما ارتباط می‌گیرند، اطلاعات‌شان در تمام این کانال‌های ارتباطی به صورت پیوسته موجود باشد. ترجمه‌ی اسن موضوع در ذهن مخاطب این است که شما دقیقا وی را شناخته و به نیازهایش آگاهی دارید.

به طور کلی از مزایای ترسیم نقشه سفر مشتری می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • نقشه سفر مشتری، نقاط تماس مشتری با کسب و کار شما را نشان می‌دهد.
  • کسب و کار را بر شناسایی نیازهای مختلف مشتریان در هر مرحله از قیف فروش متمرکز می‌کند.
  • سبب می‌شود تشخیص دهید که آیا مشتری یک مسیر منطقی را در ارتباط با برند شما پیموده است یا خیر؟
  • یک دیدگاه بیرونی نسبت به فرآیند فروش به شما می‌دهد.
  • گپ‌های موجود میان تجربه ایده‌آل و تجربه واقعی مشتری را معین می‌کند.
  • اولویت‌های بهبود را نشان می‌دهد.
  • به کمک تحلیل نقشه سفر مشتری می‌توانید بودجه و فعالیت‌های خود را بر کلیدی‌ترین نقاط ارتباطی با مشتری متمرکز کرده و اثربخشی را بالا برید.

به این مطلب امتیاز بدهید:

[kkstarratings]

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

درخواست مشاوره نیماد

جهت تماس، فرم زیر را تکمیل بفرمایید.

"*" فیلدهای الزامی را نشان می دهد

این فیلد برای اعتبار سنجی است و باید بدون تغییر باقی بماند .

تماس با کارشناسان:     91012460-034