تند خوانی یک مهارت است و مهارت جز با تمرین و تکرار بارور نمی شود
سرعت مطالعه به سه عامل بستگی دارد :
1_سرعت اولیه شخص : هیچ کس نمی تواند استانداردی برای سرعت اولیه مطالعه پیدا کند. 2_نوع متن : قاعدتا خواندن درسی برای مثال زیست شناسی، نیاز به دقت و توجه بیشتری نسبت به یک کتاب داستان دارد. پس طبیعی است که فرد با سرعت پایین تری آن را بخواند.
3_تمرین : که اصل اساسی در فراگیری تمام امور است.
تمرین حوزه دید
در ادامه با دو تمرین کاربردی می توانید حوزه خود را به طور شگفت انگیزی گسترش دهید.
تمرین اول حوزه دید: ابتدا کلماتی را با فاصله معمولی روی کاغذ بنویسید و سعی کنید به یک نقطه ثابت بین کلمات نگاه کرده و بدون حرکت دادن چشمتان، کلمات قبل و بعد آن را ببینید. توجه داشته باشید هدف آن است که با نگاه کردن به یک کلمه، کلمات قبل و بعد آن را هم ببینید. اندک اندک با افزایش مهارتتان فاصله کلمات را زیاد کرده و به تمرین ادامه دهید. در ابتدا امکان دارد چشمتان اذیت شود، مثلا درد بگیرد یا اشک بزند اما هیچ اشکالی ندارد و امری طبیعی ست. می توانید این تمرین را صبح ها که چشمتان استراحت کرده و خسته نیست انجام دهید.
تمرین دوم حوزه دید: یک کاغذ A4 بردارید و در 4 گوشه آن علامت بگذارید. نوک بینی خود را به وسط برگه چسبانده و سعی کنید با چشمان خود گوشه های کاغذ را دور بزنید تا به علامت ها برسید و آن ها را ببینید. در این تمرین هم ممکن است چشمانتان درد بگیرئ اما سعی کنید آن را به مدت 2 دقیقه طی 15 روز انجام دهید و معجزه آن را حس کنید. البته میتوانید از همان ابتدا یک مرحله بالاتر بروید و با کاغذ A3 این تمرین را انجام دهید. این تمرین ساده تر و مهم تر است.
تمرین هایی برای تند خوانی
در این قسمت می خواهیم تمریناتی انجام دهیم تا هماهنگی بین چشم و دست بیشتر شود. اما پیش از آن باید با مفهوم خط بری آشنا شوید.
منظور از خط بری استفاده از انگشت دست و یا خط براست که به هنگام مطالعه، روی جملات حرکت می دهیم و بدون نیاز به فهمیدن کلمه ای، تنها سعی می کنیم آن ها را با سرعت فقط ببینیم و رد شویم.
تمرین تند خوانی شماره 1 : یک کتاب و تایمر گوشی خود را آماده کنید و آن را روی 60 ثانیه تنظیم کنید. خط بری را تا پایان صفحه انجام داده و زمان را چک کنید. در ابتدا هدف ما درک کردن مطلب نیست. حتی توصیه می کنیم کتاب را وارونه بگیرید تا مطالب قابل خواندن و درک کردن نباشند. با سرعت خط ببرید، با چشم حرکت انگشت را دنبال کنید و فقط عبور کلمات را احساس کنید. اگر زمان شما تمام شد در حالیکه هنوز به پایان صفحه نرسیده بودید، دوباره از ابتدا شروع کنید و سعی کنید سریع تراز قبل خط بری کنید و آنقدر این عمل را تکرار کنید تا نهایتا به پایان صفحه برسید. در مرحله بعد، هرباربا کم کردن زمان خود از 60 ثانیه به 50_40_30 این تمرین را تکرار کنید.
اگر در اولین خط بری متوجه شدید یک دقیقه برای متنی که انتخاب کرده اید، زیاد است. با زمان کوتاه تری شروع کنید و خود را به چالش بکشید.
تمرین تند خوانی شماره 2: قسمتی از کتاب را انتخاب کنید و با تایمر60 ثانیه شروع به خط بری کنید. بعد از اتمام زمان، به هر خطی که رسیدید یک علامت کوچک بزنید و سعی کنید بار دوم از آن علامت رد شوید. دقت داشته باشید که اصلا فهمیدن متن مهم نیست. فقط کافی است آنها را با سرعت هرچه تمام تر ببینید. سعی کنید تنها چشم ها حرکت دهید و سرتان حرکت نکند.
تمرین تند خوانی شماره 3: تمرین عبارت خوانی
یک کتاب یا نوشته ای که دارای خطوط کامل است انتخاب کنید( نیم خطی نباشد). این خطوط را به سه قسمت تقسیم کنید. مانند مثال :
یک کتاب یا نوشته ای که دارای خطوط کامل است انتخاب کنید ( دارای نیم خط نباشد).
با شماره اول یک سوم ابتدای خط و با شماره 2، یک سوم میانی و با شماره 3، یک سوم انتهایی متن را ببینید. البته هنوز می توانید متن را وارونه بگیرید. زیرا هدف درک مطلب نیست. بدون هیچ درکی این تمرین را ادامه دهید و با ریتم 1،2،3 خط ببرید تا به انتهای صفحه برسید. برای ادامه می توانید دوباره به ابتدای متن برگردید و یا ادامه مطلب را دنبال کنید. این تمرین را حداقل در 50 صفحه انجام دهید. هرچه بیشتر انجام دهید، مهارتتان افزایش می یابد.
فراموش نکنید از امروز تمامی مطالب را، چه با درک و چه بدون درک کردن، با خط بردن و صامت مطالعه کنید.
هر سه این تمرینات را به تعداد زیاد انجام دهید، تا هماهنگی لازم بین چشم و دست ایجاد شود. به شخصه پیشنهاد می کنم روی تمرین دوم وقت و حوصله بیشتری صرف کنید. هدف ازانجام این تمرینات ایجاد عبارت خوانی و جمله خوانی و بیداری ضمیر نا خود آگاه مطالعه است. درست است که در این مرحله درکی وجود ندارد، اما چشم عادت کرده وعبارت خوانی ملکه ذهن می شود.
در گذشته کودکانی که تازه خواندن یاد می گرفتند با انگشتان خود متن را دنبال می کردند. اما اولیا به آنها می گفتند که از این کار بپرهیزند و با چشم متن را دنبال کنند. اما امروزه متخصصین متوجه شدند نه تنها کار کودکان اشتباه نبوده بلکه امری صحیح برای آغاز مطالعه تا رسیدن به درجه بالای تند خوانی است. پس به جای اشتباه قبل به کودکان بگویید که انگشت را سریع ترحرکت دهند و هربار سریعتر از قبل حرکت آن را دنبال کنند.
پس منظوراز خط بری، صرفا دیدن کلمات است. به آن قسمت از کار، که هم کلمات را ببینید و هم درک کنید هم خواهیم رسید. فقط کافیست مهارت خط بری سرعتی را در خود تقویت کنید. اصلا نگران نباشید و فکر نکنید که هدف از تند خوانی صرفا سریع خواندن است، بدون اینکه چیزی متوجه شویم. در ابتدای کار باید این اصول را رعایت کرده و تمرینات را به صورت درست انجام دهید تا نتیجه مطلوب حاصل شود. پس آنها را جدی بگیرید.
هدف دقیقا این است که سریع بخوانیم و بالاترین درک را داشته باشیم. اما نه به یک باره بلکه به مرور زمان و با انجام تمرین.